+38977 443 443 / +3892 2734 350 contact@newborn.mk
  • English
  • македонски јазик

Инфламација – Кога ни го спасува животот, а кога ни го одзема здравјето.

Секогаш кога ќе се спомне инфламација се мисли на болка, но во свет кој припаѓа на микроорганизмите (бактерии, габи, паразити и вируси), реакцијата на инфламација е единствениот начин да преживееме. Со оваа реакција на инфламација, нашето тело ги убива миркоорганизмите пред тие да не убијат нас. Исто така помага и во отстранување на оштетеното ткиво, […]

Прочитај Повеќе »

Дали страдаме од синдром на токсично масно ткиво?

Многу е тешко нешто да се третира, ако немаме начин истото да го дијагностицираме, “измериме“. До пред неколку години тоа навистина беше апстрактен дел од медицината, но денес веќе е општо прифатен поимот тивка инфламација, метаболен синдром или синдром на токсично масно ткиво и најдени се начини истата да биде регистрирана. Најдобриот начин да се […]

Прочитај Повеќе »

Офис хистероскопија

Се работи за минимална инвазивна процедура која може да се изведува под локална или општа анестезија. Процедурата е прифатлива за пациентите бидејќи е кратка и заедно со опоравокот се завршува во истиот ден. Полето на индикација на оваа метода е многу широко, а ги опфаќа скоро сите возрасни групи на жената откако таа ќе почне […]

Прочитај Повеќе »

Со исхрана до подобра машка плодност

Секој седми пар во светот има проблем со зачнување, т.е се соочува со неплодност. Кај половина од тие парови причината е машката неплодност. Што е во суштина причина за машката неплодност? Женската неплодност се проучува со години и затоа медицината може со поголема сигурност да ја дијагностицира причината за женската неплодност, додека причината за машката […]

Прочитај Повеќе »