+38977 443 443 / +3892 2734 350 contact@newborn.mk
  • English
  • македонски јазик

Патувања и летни одмори во бременост

Една од најчестите дилеми кај секоја трудница, посебно во овој период на годината е дали може да патува и кои се препораките за изложување на сонце. Препораките на гинеколозите се дека нема никаква контраиндикација да се патува доколку се утврди дека не се работи за ризична бременост. Ако бременоста е редовно контролирана и нема никаква […]

Прочитај Повеќе »

Што е ФСХ и што значи високо ниво на ФСХ?

Постојат голем број фактори кои може да влијаат да не дојде до зачнување по природен пат. Она што е важно е да се утврди кои се тие фактори и да се даде точна дијагноза. Утврдувањето на вистинските фактори бара пациентите да се подложат на серија  испитувања и тестови за плодност. За многу пациенти, добивањето на […]

Прочитај Повеќе »

Бластоцисти

Ембрионот го започнува својот раст како една клетка, а потоа се дели на секои 12-24 часа. До третиот ден ембрионот е составен од 6-8 клетки и се нарекува повеќеклеточен ембрион, а веќе на петтиот ден брои околу 70-100 клетки и се нарекува бластоцист. Со цел да се формира бластоцист, еден ембрион ги активира своите гени […]

Прочитај Повеќе »

Поволните ефекти на цревните бактерии врз здравјето

Незабележливи и невидливи милиони и милиони бактерии, ги нарекуваат нашите црева дом. Иако бактериите секогаш не асоцираат на болести, вистинските бактерии во нашите црева, всушност не штитат од многу болести. Нормалната микрофлора на цревата, посебно одредени врсти на лактобацили и бифидобактерија, се поврзани со подобрување на варењето на храната, подобрена цревна перисталтика, подобрување на имуната […]

Прочитај Повеќе »

Како да бидеме сигурни дека купуваме здрави производи

Во светот се познати некаде околу 23 000 продукти кои се користат во исхраната, и се уште е процес на истражување кои од нив да се издвојат како најдобри и најхранливи, т.е. кои од нив се најбогати со витамини, минерали, белковини, есенцијални масни киселини, влакна и разни фитонутритиенти кои дејствуваат како силни антиоксиданси. Кои се […]

Прочитај Повеќе »

Инфламација – Кога ни го спасува животот, а кога ни го одзема здравјето.

Секогаш кога ќе се спомне инфламација се мисли на болка, но во свет кој припаѓа на микроорганизмите (бактерии, габи, паразити и вируси), реакцијата на инфламација е единствениот начин да преживееме. Со оваа реакција на инфламација, нашето тело ги убива миркоорганизмите пред тие да не убијат нас. Исто така помага и во отстранување на оштетеното ткиво, […]

Прочитај Повеќе »

Дали страдаме од синдром на токсично масно ткиво?

Многу е тешко нешто да се третира, ако немаме начин истото да го дијагностицираме, “измериме“. До пред неколку години тоа навистина беше апстрактен дел од медицината, но денес веќе е општо прифатен поимот тивка инфламација, метаболен синдром или синдром на токсично масно ткиво и најдени се начини истата да биде регистрирана. Најдобриот начин да се […]

Прочитај Повеќе »

Офис хистероскопија

Се работи за минимална инвазивна процедура која може да се изведува под локална или општа анестезија. Процедурата е прифатлива за пациентите бидејќи е кратка и заедно со опоравокот се завршува во истиот ден. Полето на индикација на оваа метода е многу широко, а ги опфаќа скоро сите возрасни групи на жената откако таа ќе почне […]

Прочитај Повеќе »

Со исхрана до подобра машка плодност

Секој седми пар во светот има проблем со зачнување, т.е се соочува со неплодност. Кај половина од тие парови причината е машката неплодност. Што е во суштина причина за машката неплодност? Женската неплодност се проучува со години и затоа медицината може со поголема сигурност да ја дијагностицира причината за женската неплодност, додека причината за машката […]

Прочитај Повеќе »

Со исхрана до поголема плодност

Стерилитет или поточно инфертилитет е во суштина неможност да се зачне или да се доноси плодот до термин кога може да биде самостоен во надворешен свет. Кога говориме за лекување на стерилитет, тогаш мислиме на обата партнера т.е. го лекуваме парот кој сака да има дете. Има многу познати медицински состојби кои доведуваат до неможност […]

Прочитај Повеќе »