+38977 443 443 / +3892 2734 350 contact@newborn.mk
  • English
  • македонски јазик

Ендометриоза

Ендометриоза е присуството на ендометриумот (клетките кои лежат во внатрешноста на матката) надвор од шуплината на матката. Често, се наоѓа во форма на циста во јајниците, или во складиштето на слузницата на карличната празнина. Многу жени со ендометриоза се без симптоми, но некои жени имаат пелвична болка и / или неплодност. За ендометриозата може да постои цврсто сомневање врз основа на клинички симптоми, но единствениот начин дефинитивно да се дијагностицира е да се земе биопсија од засегнатото ткиво за време на хируршка процедура и да се потврди присуството на ендометријални клетки. Постојат повеќе теории за тоа како ендометрозата се развива, но точната причина е непозната. Ендометриозата често е генетска и се јавува кај 10% од жените кои се во репродуктивна возраст.

Ендометриозата реагира на хормоните на женскиот менструален циклус, и може да предизвика болка, воспаление и лузни. Постојат различни начини на лекување во зависност од историјата на пациентот, симптомите и репродуктивните цели. Одредени лекови, како што се орални контрацептивни пилули, можат да помогнат за намалување на болката кај оние жени кои не сакаат да забременат. Во некои ситуации, хируршка ресекција на ендометриозата можеда биде корисна во намалување на симптомите. Женитесо ендометриоза, кои се борат со неплодноста, често се помогнати од третмани за плодност.