+38977 443 443 / +3892 2734 350 contact@newborn.mk
  • English
  • македонски јазик

Почетна

Arrow
Arrow
Slider

ЗА НАС

Животот се состои од правење на избори. Да се направи информиран избор за третман на неплодноста, бара сеопфатни информации за тоа кои се вашите можности, а ние овде обезбедуваме општи и конкретни информации за неплодноста, како таа може да биде управувана, и какви видови на третмани се достапни за различни видови на неплодност и проблеми поврзани со нив. Главната задача на една клиника за вештачко оплодување е успешно дијагностицирање на проблемот и успешно идентификување на соодветно решение за секој пациент посебно, така штоисходот од третманот на неплодноста може да биде оптимизиран. За ова е потребно огромно искуство и експертиза како и внимателено тестирање и набљудување на процесот. Њуборн Клиника е основана во 2014 година, и од тогаш, им пружа можност на илјадници парови да го имаат бебето кое го посакувале…

ТРЕТМАНИ

IVF/ICSI

Доколку овие испитувања покажат дека сопствените јајце-клетки и сперматозоиди на пациентите се прифатливи за третман, тогаш ќе се препорача IVF/ICSI третман со користење на сопствени ….повеќе

IUI

Врз основа на овие резултати од тестот, како и возраста на пациентот, може да биде избрана опцијата за помалку инвазивен третман, како што е IUI, за разлика од поинвазивната IVF/ICSI процедура.    повеќе

PGD

Генетска дијагноза пред имплантација(PGD) е софистицирана научна техника која може да се користи за тестирање на ембрионите за било која специфична позната генетска состојба или хромозомски абнормалности…повеќе

IMSI

IMSI претставува интрацитоплазмично вбризгување на морфолошки селектирани сперматозоиди. Процесот на IMSI вклучува проценка на сперматозоидите при многу големо приближување со користење на инвертен ..повеќе

 

 

НАШИОТ ТИМ

Д-р Татјана Гуржанова

Д-р Татјана Гуржанова

Специјалист акушер, гинеколог и IVF специјалист
Др Владимир Трајковски

Др Владимир Трајковски

Специјалист акушер, гинеколог и IVF специјалист
Кристина Радевска

Кристина Радевска

Биолог Ембриолог

СВЕДОШТВА

Author Picture

Со тимот на чело со Д-р Татјана Гуржанова се запознав пред 1,5 год. Прекрасно ме примија и направени се сите потребни испитувања. Во декември 2015 направена е инсеминација која не вроди со резултат. По препорака на мојата Д-р Татјана Гуржанова пристапив кон припрема за ИВФ постапка. Во март 2016 е направен 1-от обид кој беше неуспешен. Докторката имаше одличен пристап и ме советуваше да се опуштам и на есен да се обидеме повторно. Целиот тим ми беа несебично посветени и достапни во било кое време за сите мои дилеми и прашања.

...Повеќе
Л.П.   
Л.П.   
Author Picture

Со тимот на чело со Д-р Татјана Гуржанова се запознав пред 1,5 год. Прекрасно ме примија и направени се сите потребни испитувања. Во декември 2015 направена е инсеминација која не вроди со резултат. По препорака на мојата Д-р Татјана Гуржанова пристапив кон припрема за ИВФ постапка. Во март 2016 е направен 1-от обид кој беше неуспешен. Докторката имаше одличен пристап и ме советуваше да се опуштам и на есен да се обидеме повторно. Целиот тим ми беа несебично посветени и достапни во било кое време за сите мои дилеми и прашања. Второто ИВФ беше на 13.12.2016. Кога на 27.12.16 ми се јави докторката дека сум бремена просто не ми се веруваше бев пресреќна. Оттогаш ми се достапни 24/7 за сите дилеми и прашања. Секогаш љубезни и насмеани. Еве ја дочекав 14-тата недела од бременоста и благодарение на тимот и соодветната терапија се е во ред. Неизмерна е мојата среќа бидејќи ова е моја прва бременост на 51 годишна возраст. Благодарение на Д-р Татјана Гуржанова, Д-р Владимир Трајковски, ембриологот Д-р Мимоза Витанова како и целиот тим.
Со почит
Л.П. 01.03.2017

Author Picture

По долгогодишно мечтаење за остварување на најголема желба на секоја жена,и по долгогодишното одење по клиниките во државава конечно го пронајдов тимот кој максимално е посветен на пациентите без разлика за каков проблем станува збор.За кој би станувало збор ако не за Њуборн Клиник -тим за респект.
Ви благодариме од срце за вашето внимание,посветеност и позитивна енергија која што ми ја дадовте за да ми се оствари мојата најголема желба.НАЈДОБРИ СТЕ продолжете така верувам дека ќе се уверат уште многу многу брачни парови.

...Повеќе
AA   
AA   
Author Picture

По долгогодишно мечтаење за остварување на најголема желба на секоја жена,и по долгогодишното одење по клиниките во државава конечно го пронајдов тимот кој максимално е посветен на пациентите без разлика за каков проблем станува збор.За кој би станувало збор ако не за Њуборн Клиник -тим за респект.
Ви благодариме од срце за вашето внимание,посветеност и позитивна енергија која што ми ја дадовте за да ми се оствари мојата најголема желба.НАЈДОБРИ СТЕ продолжете така верувам дека ќе се уверат уште многу многу брачни парови.
Среќата е неизмерна бидејќи станува збор за трето инвитро-прво во Њуборн Клиник.
Ви благодарам....
А.А

Почитувани, во моментот кога Ви пишувам ги чувствувам најубавите движења на моето бебенце во стомакот. Сакам да Ви изразам голема благодарност на докторката Гуржанова како и на целиот тим за се што правите за нас, да можеме и ние да се радуваме на живоот. Во моментот сум 30недела и со нетрпение го чекаме големиот ден. Би сакала да ги охрабрам сите што го имаат овој проблем да не се откажуваат , секој неуспешен обид е само чекор поблиску во решавањето на проблемот.

...Повеќе
Ф.С.М   
Ф.С.М   

Почитувани, во моментот кога Ви пишувам ги чувствувам најубавите движења на моето бебенце во стомакот. Сакам да Ви изразам голема благодарност на докторката Гуржанова како и на целиот тим за се што правите за нас, да можеме и ние да се радуваме на живоот. Во моментот сум 30недела и со нетрпение го чекаме големиот ден. Би сакала да ги охрабрам сите што го имаат овој проблем да не се откажуваат , секој неуспешен обид е само чекор поблиску во решавањето на проблемот. Со тимот на new born се остваруваат соништата. Со почит Ф.С.М

ХПВ инфекција и исхрана

Во 50-тите години на минатиот век, George Papanicolau и Herber Traut, креираа тест ПАП тест, со кој се прави скрининг на карцином на грлото на матката. До тогаш цервикалниот карцином бил водечка причина за смртност помеѓу жените во светот.  После воведувањето на ПАП тестот за скрининг на цервикалниот карцином тој ...
повеќе

Зачувување јајни клетки

Што всушност значи зачувување на јајни клетки?Замрзнување на јајни клетки научно се вика криопрезервација на ооцити и во суштина претставува замрзнување на јајните клетки на многу ниски температури -196 C или -320 Fahrenheit степени, што би значело замрзнување на апсолутна нула. Криопрезервацијата е околу 10 години стара метода која се ...
повеќе

Хормони

Кои се најважните хормони во нашиот организам и колкаво е нивното значење?Широк е спектарот на појави и состојби кои се резултат на хормоните и нивниот баланс: започнувајќи од сензитивни или нерационални реакции на надворешни појави, анксиозност, сон или несоница, будење, функционалност на метаболизмот, фертилност, глад и низа на психо-физички состојби ...
повеќе

Патувања и летни одмори во бременост

Една од најчестите дилеми кај секоја трудница, посебно во овој период на годината е дали може да патува и кои се препораките за изложување на сонце.Препораките на гинеколозите се дека нема никаква контраиндикација да се патува доколку се утврди дека не се работи за ризична бременост. Ако бременоста е редовно ...
повеќе

Што е ФСХ и што значи високо ниво на ФСХ?

Постојат голем број фактори кои може да влијаат да не дојде до зачнување по природен пат. Она што е важно е да се утврди кои се тие фактори и да се даде точна дијагноза.Утврдувањето на вистинските фактори бара пациентите да се подложат на серија  испитувања и тестови за плодност. За ...
повеќе

Бластоцисти

Ембрионот го започнува својот раст како една клетка, а потоа се дели на секои 12-24 часа.До третиот ден ембрионот е составен од 6-8 клетки и се нарекува повеќеклеточен ембрион, а веќе на петтиот ден брои околу 70-100 клетки и се нарекува бластоцист.Со цел да се формира бластоцист, еден ембрион ги ...
повеќе

Поволните ефекти на цревните бактерии врз здравјето

Незабележливи и невидливи милиони и милиони бактерии, ги нарекуваат нашите црева дом.Иако бактериите секогаш не асоцираат на болести, вистинските бактерии во нашите црева, всушност не штитат од многу болести. Нормалната микрофлора на цревата, посебно одредени врсти на лактобацили и бифидобактерија, се поврзани со подобрување на варењето на храната, подобрена цревна ...
повеќе

Како да бидеме сигурни дека купуваме здрави производи

Во светот се познати некаде околу 23 000 продукти кои се користат во исхраната, и се уште е процес на истражување кои од нив да се издвојат како најдобри и најхранливи, т.е. кои од нив се најбогати со витамини, минерали, белковини, есенцијални масни киселини, влакна и разни фитонутритиенти кои дејствуваат ...
повеќе

Инфламација – Кога ни го спасува животот, а кога ни го одзема здравјето.

Секогаш кога ќе се спомне инфламација се мисли на болка, но во свет кој припаѓа на микроорганизмите (бактерии, габи, паразити и вируси), реакцијата на инфламација е единствениот начин да преживееме. Со оваа реакција на инфламација, нашето тело ги убива миркоорганизмите пред тие да не убијат нас. Исто така помага и ...
повеќе

Дали страдаме од синдром на токсично масно ткиво?

Многу е тешко нешто да се третира, ако немаме начин истото да го дијагностицираме, “измериме“. До пред неколку години тоа навистина беше апстрактен дел од медицината, но денес веќе е општо прифатен поимот тивка инфламација, метаболен синдром или синдром на токсично масно ткиво и најдени се начини истата да биде ...
повеќе

Офис хистероскопија

Се работи за минимална инвазивна процедура која може да се изведува под локална или општа анестезија. Процедурата е прифатлива за пациентите бидејќи е кратка и заедно со опоравокот се завршува во истиот ден.Полето на индикација на оваа метода е многу широко, а ги опфаќа скоро сите возрасни групи на жената ...
повеќе

Со исхрана до подобра машка плодност

Секој седми пар во светот има проблем со зачнување, т.е се соочува со неплодност. Кај половина од тие парови причината е машката неплодност.Што е во суштина причина за машката неплодност?Женската неплодност се проучува со години и затоа медицината може со поголема сигурност да ја дијагностицира причината за женската неплодност, додека ...
повеќе

Со исхрана до поголема плодност

Стерилитет или поточно инфертилитет е во суштина неможност да се зачне или да се доноси плодот до термин кога може да биде самостоен во надворешен свет.Кога говориме за лекување на стерилитет, тогаш мислиме на обата партнера т.е. го лекуваме парот кој сака да има дете. Има многу познати медицински состојби ...
повеќе

Ендометриоза

Една од честите причини за инфертилитет е ендометриозата. Таа е комплексна хронична состојба што се јавува кај дури 10 до 15% од жените во репродуктивно доба, најчесто од 25-40 година и буквално претставува клетки на ендометриум (внатрешниот слој на матката кој се исфрла со секоја менструација) во карличната и стомачната ...
повеќе

Кои витамини им се потребни на мажите за здрава сперма?

Кога станува збор за забременување, речиси целото внимание е насочено кон жените. Интензивниот фокус е на исхраната и начините што можат да ги зголемат шансите за зачнување. Но здравата исхрана е важна за двајцата партнери, па оттука неспорно е дека во иднина татковците играат клучна улога во процесот на создавање ...
повеќе

Синдром на полицистични јајници – причина бр. 1 за неплодност.

Полицистичен оваријален синдромПолицистичниот оваријален синдром (ПЦОС) е најчесто хормонално нарушување кај женската популација, со најразлична клиничка слика.Окулу 10 % од жените во репордуктивно доба страдаат од оваа состојба, а во последните 10 години процентот рапидно се зголемува, најверојатно поради се поголемото конзумирање на преработена храна богата со прости шеќери.    Причинителот за ...
повеќе

Ендометријалната инфекција и ендомертијалната рецептивност

Ендометријалната инфекција и ендомертијалната рецептивност не може да се видат или измерат при ултрасонографски преглед. На сликата се прикажани примероци од ендометријална ко култура кај три различни пациентки во ист ден. Кај пациентката бр. 1 може да се види чист примерок без инфекција додека кај пацинтките бр. 2 и бр ...
повеќе

Грижа за миленици во бременост

Многу семејства гледаат на нивните миленици како дел од фамилијата. Домашните миленичиња носат многу забава, радост и позитивна енергија. Во бременоста треба да внимавате какви миленици чувате и како се грижите за нив. Нема причина зошто вашето куче да не е дел од фамилијата додека сте бремени. За да имате ...
повеќе

ГАЛЕРИЈА

СОРАБОТНИЦИ